Jadłospis

Dzień tygodnia
Śniadanie
II śniadanie
Obiad
poniedziałek, 20 października 2025
Chleb pszenny i żytni z masłem, pierś gotowana z indyka, serek kanapkowy zestaw warzyw: papryka, ogórek kiszony. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, nabiał
Budyń waniliowy, porcja jabłka
Alergeny: gluten, nabiał
Zupa buraczkowa z ziemniakami. Spaghetti z mięsem mielonym drobiowym w sosie pomidorowym. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler, nabiał
wtorek, 21 października 2025
Chleb pszenny i chleb żytni, masło, serek twarogowy na słodko z brzoskwiniami, polędwica miodowa, zestaw warzyw: sałata, pomidor, ogórek, sałata. Herbata owocowa
Alergeny: gluten, nabiał
Porcja banana, chrupki kukurydziane
Alergeny: gluten
Zupa grochowa. Potrawka z indyka z dodatkiem warzyw, ryż, porcja ogórka kiszonego. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler
środa, 22 października 2025
Chleb pszenny, chleb słoneczko, masło, pierś opiekana z kurczaka, jajecznica. Zestaw warzyw: szczypior, rzodkiewka, sałata rukola. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, nabiał, jaja
Biszkopty, mus jabłkowy
Alergeny: gluten
Zupa szpinakowa z makaronem. Kotlety mielone, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej na ciepło. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler
czwartek, 23 października 2025
Chleb pszenny i chleb graham razowo-pszenny, bułka kajzerka, masło, kiełbaska po węgiersku z dodatkiem papryki i passaty, dżem wieloowocowy. Herbata z dodatkiem soku malinowego, mleko
Alergeny: gluten, nabiał
Zestaw owoców i warzyw: jabłko, gruszka, marchew
Zupa jarzynowa. Pulpety w sosie pomidorowym, kasza bulgur. Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem koperku. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler
piątek, 24 października 2025
Chleb pszenny i żytni, pasta z soczewicy ser żółty, szynka bankietowa, zestaw warzyw: sałata, szczypiorek, ogórek. Herbata owocowa
Alergeny: gluten, nabiał
Ciasto drożdżowe własnego wyboru, sok pomarańczowy
Alergeny: gluten
Zupa ryżowa. Racuszki z cukinii i ziemniaków, dip czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, seler
poniedziałek, 20 października 2025
Śniadanie

Chleb pszenny i żytni z masłem, pierś gotowana z indyka, serek kanapkowy zestaw warzyw: papryka, ogórek kiszony. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, nabiał

II śniadanie

Budyń waniliowy, porcja jabłka
Alergeny: gluten, nabiał

Obiad

Zupa buraczkowa z ziemniakami. Spaghetti z mięsem mielonym drobiowym w sosie pomidorowym. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler, nabiał

wtorek, 21 października 2025
Śniadanie

Chleb pszenny i chleb żytni, masło, serek twarogowy na słodko z brzoskwiniami, polędwica miodowa, zestaw warzyw: sałata, pomidor, ogórek, sałata. Herbata owocowa
Alergeny: gluten, nabiał

II śniadanie

Porcja banana, chrupki kukurydziane
Alergeny: gluten

Obiad

Zupa grochowa. Potrawka z indyka z dodatkiem warzyw, ryż, porcja ogórka kiszonego. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler

środa, 22 października 2025
Śniadanie

Chleb pszenny, chleb słoneczko, masło, pierś opiekana z kurczaka, jajecznica. Zestaw warzyw: szczypior, rzodkiewka, sałata rukola. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, nabiał, jaja

II śniadanie

Biszkopty, mus jabłkowy
Alergeny: gluten

Obiad

Zupa szpinakowa z makaronem. Kotlety mielone, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej na ciepło. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler

czwartek, 23 października 2025
Śniadanie

Chleb pszenny i chleb graham razowo-pszenny, bułka kajzerka, masło, kiełbaska po węgiersku z dodatkiem papryki i passaty, dżem wieloowocowy. Herbata z dodatkiem soku malinowego, mleko
Alergeny: gluten, nabiał

II śniadanie

Zestaw owoców i warzyw: jabłko, gruszka, marchew

Obiad

Zupa jarzynowa. Pulpety w sosie pomidorowym, kasza bulgur. Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem koperku. Kompot wieloowocowy
Alergeny: gluten, seler

piątek, 24 października 2025
Śniadanie

Chleb pszenny i żytni, pasta z soczewicy ser żółty, szynka bankietowa, zestaw warzyw: sałata, szczypiorek, ogórek. Herbata owocowa
Alergeny: gluten, nabiał

II śniadanie

Ciasto drożdżowe własnego wyboru, sok pomarańczowy
Alergeny: gluten

Obiad

Zupa ryżowa. Racuszki z cukinii i ziemniaków, dip czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu. Herbata z cytryną
Alergeny: gluten, seler

Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis na dany dzień może ulec zmianie.

Dzieci w każdej sali mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

  1. 1 Zboża zawierające gluten
  2. 2 Skorupiaki i produkty pochodne
  3. 3 Jaja i produkty pochodne
  4. 4 Ryby i produkty pochodne
  5. 5 Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. 6 Soja i produkty pochodne
  7. 7 Mleko i produkty pochodne
  8. 8 Orzechy
  9. 9 Seler i produkty pochodne
  10. 10 Gorczyca i produkty pochodne
  11. 11 Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. 12 Dwutlenek siarki
  13. 13 Łubin
  14. 14 Mięczaki

Wykaz zgodny z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady UE NR 1169/2011 z dn. 25 października 2011 r.